Woordenboek voor duurzaam beleggen - Vivium informeert
Woordenboek voor duurzaam beleggen
De grotere bewustwording over duurzaamheid zorgt voor een aantal nieuwe begrippen en afkortingen. Meestal voelt u in grote lijnen wel aan waarover het gaat. Maar als u zoekt naar meer informatie komt u meestal uit bij definities die meer vragen oproepen dan dat ze antwoorden geven. Om u hierin te ondersteunen hebben we een verklarende woordenlijst gemaakt met de meest voorkomende duurzaamheidstermen die u in documenten en rapporten tegenkomt.
SFDR-classificatie fondsen: Wanneer is een fonds Art. 6, 8 of 9?
De SFDR-regelgeving legt transparantieverplichtingen op aan alle financiële spelers wanneer zij producten ontwerpen (als financiële marktdeelnemer) of beleggingsadvies verstrekken (als financieel adviseur). Om beleggers meer houvast te bieden, mogen aanbieders niet meer zomaar het etiket ‘duurzaam’ op een beleggingsproduct plakken. De nieuwe regels zijn onderdeel van het EU Actieplan Duurzame Financiering, of op z’n Engels het EU Sustainable Finance Action Plan. In drie artikelen van de nieuwe wet - artikel 6, 8 en 9 - staat welke informatie aanbieders verplicht zijn in hun prospectus te zetten. In de praktijk is het gevolg van de nieuwe regels dat een beleggingsfonds nu standaard tot één van de volgende drie categorieën behoort: niet groen (artikel 6), lichtgroen (artikel 8) of donkergroen (artikel 9). De laatste categorie moet vanzelfsprekend aan de hoogste eisen voldoen: alle bedrijven of overheden die deel uitmaken van zo’n fonds moeten beschouwd worden als duurzame investeringen.
Duurzaamheid fondsen: Wat betekent categorie A, B of C?
Beleggingsondernemingen moeten vragen of de klant een duurzaamheidsvoorkeur heeft. Als het antwoord 'nee' is, kan de adviseur verdergaan met zijn adviesgesprek.
Indien de klant met 'ja' antwoordt, is men verplicht om na te gaan of een klant een specifieke voorkeur heeft voor één van volgende categorieën:
- Categorie C: Is het voor u belangrijk dat de beleggingen rekening houden met een mogelijke negatieve impact op mens, milieu of maatschappij?
- Categorie B: Wilt u een minimale duurzame belegging? Dit zijn beleggingen die een specifieke en meetbare impact nastreven op ecologisch of sociaal vlak, zoals bepaald door de SFDR.
- Categorie A: Heeft u een voorkeur voor minimale taxonomie-beleggingen? Dit zijn beleggingen in economische activiteiten die door de Europese Commissie als ‘groen’ worden beschouwd.
Tools Morningstar: Morningstar Sustainability Rating
De Morningstar Sustainability Rating is een instrument voor fondsbeleggers om duurzaamheid een grotere rol te laten spelen bij hun beleggingsbeslissingen. De rating helpt beleggers bij het opbouwen van hun portefeuille en de mate van duurzaamheid die daarin verwerkt is. De Rating meet de mate van duurzaamheid van een beleggingsportefeuille door individuele risico-scores van bedrijven te vertalen in een portefeuillebrede gewogen score. De uiteindelijke rating kent een schaal van 1 tot en met 5 globes, waarbij 5 de hoogste score is. De rating van onze fondsen vindt u terug in de maandelijkse factsheets.
Zo gebruikt u de Morningstar Sustainability Rating >
Tools morningstar: Carbon Risk Rating
De Carbon Risk Rating drukt uit hoeveel betrokkenheid bedrijven hebben bij gebruik of productie van fossiele brandstoffen en hoeveel risico ze lopen bij de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. Het gaat niet alleen om de CO2-uitstoot, maar vooral om de mate van risico die de transitie met zich meebrengt: hoe pakken bedrijven dat aan, zijn ze in staat om voldoende en snel genoeg die transitie te maken. Ook het financiële risico van waardeverlies als gevolg van de overgang van fossiel naar duurzaam wordt in de berekening opgenomen. Dit alles bij elkaar leidt tot CO2-risico rating, met een indeling in 5 risicocategorieën, variërend van ‘verwaarloosbaar’ tot ‘ernstig’. De Carbon Risk Rating van onze fondsen is terug te vinden in de maandelijkse factsheets.
Fiche duurzaamheid
Met ingang van 1 januari 2023 moeten de verzekeringsondernemingen naar Belgisch recht voor financiële producten bedoeld in artikel 8 en 9 SFDR een fiche met precontractuele informatie ter beschikking stellen.
In de template van deze fiche moeten ondernemingen aangeven of zij beleggen in economische activiteiten die als ecologisch duurzaam zijn aangemerkt in de EU-taxonomie.
Online info duurzaamheid
Een wettelijk verplicht document dat voor klanten beschikbaar moet zijn op de website. Dit document beschrijft het duurzaamheidsbeleid voor een financiëel product.
The Green Deal
Voor de toekomst van Europa is een gezonde planeet noodzakelijk. De EU-landen hebben zich ertoe verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, in lijn met de toezeggingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs. De Green Deal is de strategie waarmee de EU het doel voor 2050 wil bereiken. Deze strategie omvat onder meer:
- een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul tegen 2050
- economische groei zonder uitputting van grondstoffen
- geen mens of regio die aan zijn lot wordt overgelaten
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de UN (UN SDG's)
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde naties (UN) zijn wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals (SDG's). In totaal zijn er 17 SDG's gedefinieerd:
- Geen armoede
- Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding
- Goede gezondheid en welzijn
- Goede kwaliteit van onderwijs
- Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen
- Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water
- Betaalbare duurzame energie
- Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart
- Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur
- Minder ongelijkheid in een land en tussen landen
- Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen
- Verantwoorde consumptie en productie
- Klimaatverandering tegengaan
- Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën
- Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit
- Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
- Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken
Het Verdrag van Parijs
Het Verdrag van Parijs, officieel bekend als het Kaderverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, is een internationaal verdrag dat in december 2015 werd aangenomen. Het werd ondertekend door 196 landen en heeft als belangrijkste doelstelling om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het verdrag streeft naar het beperken van de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur tot ruim onder 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau, en om verdere inspanningen te leveren om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dit streven is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen dat een hogere temperatuurstijging aanzienlijke en gevaarlijke gevolgen voor het klimaat en de leefbaarheid van de aarde met zich meebrengt.
CSRD
Wat SFDR is voor financiële producten is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor bedrijven. Het is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen.
ESG
ESG staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging. De milieucriteria gaan na hoe een bedrijf bijdraagt aan en presteert op het gebied van milieu-uitdagingen (bv. afval, verontreiniging, broeikasgassen, ...). De sociale criteria kijken naar hoe een bedrijf zijn mensen behandelt (bv. beheer van het menselijk kapitaal, diversiteit en gelijke kansen, werkomstandigheden,veiligheid en misleidende verkoop) en de Governance-criteria onderzoeken hoe een bedrijf bestuurd wordt (bv. beloning van zijn leidinggevenden, belastingpraktijken en -strategie, corruptie en omkoping).
ESG-beleggen is gebaseerd op het eenvoudige idee dat bedrijven waarschijnlijk een sterker rendement bereiken als ze niet alleen waarde creëren voor hun aandeelhouders, maar ook voor hun werknemers, klanten, leveranciers en de maatschappij in het algemeen. Het gaat niet alleen om wat het bedrijf vandaag doet. Het is van groot belang om ook de toekomstige trends in beschouwing te nemen. Het gaat dan noodzakelijkerwijs ook om disruptieve veranderingen die significante implicaties kunnen hebben op de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf en zelfs het voortbestaan ervan.
4 september 2023