Vivium Selection: update van de fondsbeheerder

In de loop van het eerste kwartaal van 2025 zagen we de volatiliteit op de financiële markten sterk toenemen. Dit is een rechtstreeks gevolg van de spanningen op geopolitiek en handelsvlak. De recente aankondiging van de regering Trump om tarieven van minstens 10% te heffen op alle ingevoerde goederen heeft de wereldmarkten behoorlijk door elkaar geschud. Daarnaast gelden er zelfs nog hogere tarieven voor enkele van de belangrijkste handelspartners met wie de Verenigde Staten de grootste handelstekorten hebben. Dat zijn vooral China en de Europese Unie. 

Reacties op de beurs

De reacties op de beurs lieten niet lang op zich wachten. Sinds de aankondiging van de tarieven hebben de belangrijkste beursindexen wereldwijd een flinke duik genomen:

  • De FTSE 100 verloor bijna 10%.
  • De Hang Seng in Hongkong zakte met ongeveer 20%.
  • De Nasdaq noteert bijna 20% lager dan aan begin van het jaar.
  • De Japanse Nikkei ging in dezelfde periode met 22% omlaag.
  • De Stoxx Europe 600 slaagde erin om tot 'Liberation Day' positief te blijven, maar moest sinds het begin van het jaar 5,67% inleveren. 

Deze turbulentie zorgt voor heel wat nervositeit. Enerzijds bestaat de vrees dat de invoertarieven doorgerekend zullen worden aan de Amerikaanse consument, tenzij de exporterende bedrijven zich tevredenstellen met kleinere marges – wat in het huidige economische klimaat weinig waarschijnlijk lijkt. Deze dynamiek kan de aanhoudende inflatie aanwakkeren, want de Fed (de Amerikaanse Federal Reserve) slaagt er maar niet in deze in te dammen.

Ondanks de opluchting van de aangekondigde pauze van 90 dagen die van onmiddellijk van kracht is voor meer dan 75 landen, blijft er veel ongerustheid over een wereldwijde protectionistische escalatie tussen de grootmachten China en de VS.

Deze dubbele schok (inflatie en recessie) en doet het spook van stagflatie herleven. Door de lage groei en de hoge prijzen in deze economische toestand, wordt het lastig navigeren voor beleggers.

Desondanks behoudt de Europese Centrale Bank (ECB) wel enige manoeuvreerruimte, dankzij de dalende inflatie op het oude continent. In een poging om de groei te ondersteunen, heeft de ECB haar rente twee keer verlaagd (-0,25% in februari en maart). De kans bestaat dat ze die dit jaar nog verder verlaagt. De Fed blijft daarentegen voorzichtig en houdt haar rente ongewijzigd, onder druk van de nog steeds hardnekkige inflatie. Tenzij een alarmerend element op een recessie wijst, zal ze de rente naar verwachting slechts twee tot drie keer verlagen dit jaar.

Tactische aanpassingen Vivium Selection

Vanwege de toenemende onzekerheid heeft ons Vivium Selection-beleggingscomité na de laatste bijeenkomst verschillende tactische aanpassingen doorgevoerd:

  • Een tijdelijke uitbreiding van onze liquiditeitscomponent, om flexibel te zijn wanneer zich opportuniteiten voordoen tijdens de (volgens ons buitensporige) correcties.
  • Een voorzichtig beheer, met respect voor de initiële risicoprofielen, in overeenstemming met de langetermijnfilosofie van het product.

Het is belangrijk om in deze turbulente tijden kalm te blijven en niet in paniek te raken door de alarmerende berichten, die de media bovendien maar al te graag uitvergroten. We moeten ons bij het beleggen laten leiden door ons verstand en niet door onze emoties.

Lees ook: Enkele richtlijnen bij volatiliteit op de beurzen

Ter herinnering

  • Vivium Selection is sinds de oprichting structureel onderwogen geweest in Amerikaanse aandelen, wat ons enigszins heeft beschermd tijdens deze beursmalaise.
  • Onze component kwaliteitsobligaties hield goed stand en profiteerde van het 'fly to quality'-effect gekoppeld aan de dalende rentes op staatsobligaties.
  • We zijn alleen blootgesteld aan de euro. Daardoor konden we de verliezen als gevolg van een verzwakkende Amerikaanse dollar beperken.

En laten we niet vergeten dat Donald Trump ook tijdens zijn eerste ambtstermijn heeft geschermd met tariefverhogingen, vooral tegen China en Europa. De markten hebben zich toen gaandeweg aangepast en hersteld, en de Amerikaanse aandelen behaalden ondanks de coronacrisis een totaalrendement van +83%.

Prestaties fondsbeheerders

We zijn in contact met fondsbeheerders die een solide prestatiegeschiedenis hebben. Sommigen raden aan om rustig te blijven en niet in paniek te raken, terwijl anderen opportunistisch zijn en de huidige situatie beschouwen als een kans om kwaliteitsvolle aandelen te kopen tegen interessante waarderingen, vooral na enkele marktexcessen. 

Wat betreft prestaties, onze wereldwijde fondsen liggen grotendeels in lijn met hun benchmarks. Het fonds Amundi Global Equity presteert bijna 6% beter sinds het begin van het jaar. Helaas heeft de Growth-bias en de overweging van de gezondheidssector het fonds DPAM Equities Europe een onderprestatie van 7,6% YTD gekost. 

Obligatiefondsen vervullen volledig hun rol als stabilisator. Tegenintuïtief zijn het de staatsobligaties die het minst goed presteren, voornamelijk vanwege hun langere looptijden. Ondanks de huidige nervositeit over de rente en de recente ontwikkelingen in High Yield Spreads, houdt het fonds Robeco goed stand.

Samengevat

De markten en beleggers staan voor woelige tijden, maar die kunnen niettemin interessante kansen inhouden voor gedisciplineerde beleggers. Vivium Selection blijft trouw aan haar opdracht: streven naar kapitaalgroei op lange termijn, met respect voor het risicoprofiel van elke belegger, door middel van een actief, gediversifieerd en zorgvuldig beheer.
 

10 april 2025