Uitbreiding van het ‘recht om vergeten te worden’: Schuldsaldoverzekeringen en verzekeringen arbeidsongeschiktheid

Bij de aanvraag van bepaalde verzekeringen krijgen ex-kankerpatiënten de garantie dat hun kankeraandoening door de verzekeraar wordt ‘vergeten’ als de behandeling al gedurende een bepaalde termijn succesvol beëindigd is en er geen herval plaatsvond sindsdien. 

Dit neemt niet weg dat de kandidaat-verzekerde een meldingsplicht heeft van zijn kankerverleden. Maar de verzekeraar mag er geen rekening mee houden bij het bepalen van de gezondheidstoestand en mag er geen bijpremie voor toepassen of de verzekering er niet door weigeren.

Dit ‘recht om vergeten te worden’ werd begin 2020 wettelijk vastgelegd voor schuldsaldoverzekeringen (zie Life Flash nr 139).  Voor verzekeringen arbeidsongeschiktheid werd het begin 2022 ingevoerd via een sectorale gedragscode (zie Life Flash nr 174).

Sinds 27 november 2022 werd de wetgeving voor schuldsaldoverzekeringen gewijzigd en werd ook een wettelijke regeling voor verzekeringen arbeidsongeschiktheid ingevoerd1.

1  Wet van 30 oktober 2022 tot wijziging van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen met het oog op het uitbreiden van het recht om vergeten te worden (Belgisch Staatsblad van 17 november 2022)

Schuldsaldoverzekeringen

Voor schuldsaldoverzekeringen wijzigt enkel de termijn.

De bestaande wetgeving voorzag in een standaardtermijn van 10 jaar dat de behandeling beëindigd moet zijn. De nieuwe wetgeving wijzigt deze standaardtermijn naar 

  • 5 jaar wanneer de persoon jonger was dan 21 jaar op het moment van de kankerdiagnose. 
  • 8 jaar wanneer de persoon 21 jaar of ouder was op het moment van de kankerdiagnose. Vanaf 1 januari 2025 wordt ook deze termijn verder verlaagd naar 5 jaar.

Referentieroosters

Zoals de oorspronkelijke wetgeving al voorzag, werd voor de betrokken schuldsaldoverzekeringen in 2019 via KB een referentierooster vastgesteld met daarin:

  • andere termijnen voor een aantal kankeraandoeningen - zonder dat hierbij de (nieuwe) standaardtermijnen kunnen overschreden worden;
  • de uitbreiding van het ‘recht om vergeten te worden’ naar bepaalde chronische aandoeningen. 

Referentieroosters

De nieuwe wettelijke regeling voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is geïnspireerd op deze voor schuldsaldoverzekeringen enerzijds en op de bestaande sectorale gedragscode voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen anderzijds.

Termijn
Het ‘recht om vergeten te worden’ voor ex-kankerpatiënten wordt ingevoerd met dezelfde standaardtermijnen als voor schuldsaldoverzekeringen. 

Toepassingsgebied
De wet heeft betrekking op alle beroepsgebonden en niet-beroepsgebonden verzekeringen arbeidsongeschiktheid gesloten vanaf de datum van inwerkingtreding. Bij een verhoging op een bestaande zaak geldt ze uitsluitend ten belope van deze verhoging.

Referentieroosters
De wet voorziet ook voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de mogelijkheid om voor een aantal kankeraandoeningen andere termijnen te bepalen (vast te leggen in een ‘referentierooster’) zonder de standaardtermijnen (5j indien < 21 en 8j indien>= 21) te overschrijden.
Het ‘recht om vergeten te worden’ kan, eveneens via referentierooster, uitgebreid worden naar bepaalde chronische aandoeningen.

Specifieke bepalingen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

De kandidaat-verzekerde mag niet arbeidsongeschikt ten gevolge van kanker geweest zijn tijdens die termijn. 

De blijvende economische en/of fysiologische arbeidsongeschiktheid en/of invaliditeit ten gevolge van kanker die bestaat op het moment van de contractsluiting mag worden uitgesloten van dekking. 

Assuralia-gedragscode: informatieve verwijzing in medische documenten

In een aangepaste sectorale gedragscode (de wet zelf bevat geen specifieke regeling) worden de regels inzake de precontractuele informatieverstrekking bepaald. Verzekeraars verbinden zich ertoe om in hun medische vragenlijsten 

Inwerkingtreding

De nieuwe wet trad in werking op 27 november 2022 (10 dagen na publicatie in het BS).

De sectorale gedragscode treedt in voege op 1 januari 2023.

9 december 2022