Tak 23: onze fondsbeheerders blikken vooruit

Het zijn geen simpele tijden voor beleggers. Enerzijds worden zij geconfronteerd met stijgende rentes, die vooral resulteren in een dalende waarde voor hun obligatieportefeuille en duurdere leningen. Anderzijds volgt de rente op spaarboekjes en tak 21-producten, op een uitzondering na, de stijgende trend vooralsnog niet. Ook de beurzen krijgen klappen. In euro’s uitgedrukt staan de indexen zowel globaal als op Europees vlak, 15% à 20% lager dan begin dit jaar. 

De prestaties van onze fondsen 

De bovenstaande ontwikkelingen laten zich ook in onze fondsen zien: 

Visie van onze fondsbeheerders op korte termijn

“Don’t fight the FED”

We vroegen onze fondsbeheerders naar een update over het huidige beleggersklimaat en hun visie op korte termijn. Hun antwoorden zijn zeer gelijklopend. 

Op korte termijn is vooral de houding van de Amerikaanse centrale bank (Fed) belangrijk. Na jarenlange renteverlagingen heeft de Fed het geweer resoluut van schouder veranderd. De bestrijding van de inflatie staat nu helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje, ook als dit tot een recessie kan leiden. 

Daartoe zet de Amerikaanse centrale bank twee instrumenten in. Enerzijds wordt de beleidsrente stevig opgetrokken, anderzijds trekt de Fed maandelijks ook 95 miljard dollar aan liquiditeiten uit het bancaire systeem door het opkopen van obligaties (het zogenaamde quantitative tightening). 

Wat de winstverwachtingen van bedrijven betreft, houdt de markt nog onvoldoende rekening met een recessie. Daardoor zijn aandelen vandaag niet goedkoop. Op kortere termijn zijn vooral USD-obligaties een interessant alternatief. 

Voor een uitgebreide toelichting kan u onderstaand filmpje bekijken waarin Frederic Collet van Degroof Petercam samen met een beheerder het huidige beleggersklimaat en de visie van Degroof Petercam bespreekt. 

 

Ondernomen acties bij onze fondsbeheerders

  • Shelter besloot de portefeuille van het Dynamic Multi Fund wat te derisken door 10% te onderwegen (aandelen 63% i.p.v. neutrale 70% gewicht) via verkoop van de tracker op iShares MSCI World ESG Enhanced. Nu de rentes wat hoger zijn zal het vrijgekomen cash belegd worden in geldmarkten. 
  • Bij de profielfondsen van Degroof Petercam (Stability, Balanced (low) en Dynamic) klinkt een zelfde verhaal. Na de korte opstoot van de markten in juli werd winst genomen op aandelen (zowel Europees als Amerikaans) ten voordele van wereldwijde obligaties. Gezien de verwachte rentestijgingen (zeker in Europa) wordt vooral geopteerd voor kortlopende obligaties. 
  • Bij het Europe Sustainable Fund van Degroof Petercam werd vooral op zoek gegaan naar bedrijven die minder kwetsbaar zijn bij een recessie, zoals Munich Re. 
  • Het fonds FFG Global Flexible Sustainable houdt dit jaar met een verlies van 12% het best stand. Dit is vooral te danken aan het relatief grote aandeel aan goudposities (13% van de activa eind september 2022). De afgelopen maanden werd fors geïnvesteerd in aandelenafdekking waardoor de netto blootstelling aan aandelen eind september slechts 41% bedroeg. 
  • Aangezien het Global Sustainable Equities ETF een passief fonds is, werden er geen aanpassingen gedaan door Blackrock

Visie fondsbeheerders op lange termijn

“Time in the market is more important than timing the market”

Alhoewel er vandaag nog geen tekenen zijn van een uitbodeming van de beurzen, blijven aandelen het uitverkoren beleggingsproduct om op langere termijn de inflatie te kloppen. 

Ook al verwacht men dat de inflatie hoger zal zijn dan hetgeen we de afgelopen jaren gewoon zijn; bij elk procent dat de beurzen zakken, komt de bodem dichterbij. Het unaniem advies is dan ook om systematisch te (blijven) investeren in aandelen. 

17 oktober 2022