Overwinning Trump: hoe reageren de markten en onze beheerders? - Vivium informeert
Overwinning Trump: hoe reageren de markten en onze beheerders?
De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten vertaalde zich onmiddellijk op de aandelenmarkten. Tussen 4 en 13 november steeg de MSCI USA met ruim 5%, terwijl zowel Europa als de Emerging Markets met 3% à 4% daalden. Onze partner-vermogensbeheerders zaten niet stil de afgelopen maanden, de overwinning van Trump kwam voor de financiële markten namelijk niet onverwacht.
Reactie van de aandelenmarkten
De ruime overwinning van Donald Trump vertaalde zich onmiddellijk op de aandelenmarkten. De dagen na de verkiezingen steeg de MSCI USA met iets meer dan 5%. In Europa en de groeimarkten zagen we een verderzetting van de daling die al was ingezet van zodra het duidelijker werd dat Trump aan de winnende hand was.
Bron: msci.com
Reactie van onze beheerders
Hieronder vindt u een samenvatting van de visie van de beheerders PTAM, Shelter en DPAM op de verkiezingsresultaten. In onze ‘newsfeed’-rubriek in de Bibliotheek op V-Connect vindt u de volledige analyses terug.
PTAM
- We verwachten een bonkig opwaarts pad voor Amerikaanse aandelen. Enerzijds een ondernemingsvriendelijker klimaat, maar anderzijds ook een hogere inflatie (onder andere door allerlei importtaksen).
- Banken, fossiele energie maar ook sommige mega-cap bedrijven in de technologiesector zullen naar alle waarschijnlijkheid als eersten naar boven bewegen.
- Obligaties in US$ worden minder attractief, want hogere inflatie zal de FED doen vertragen op het neerwaarts gerichte pad van de beleidsrente.
- Europese aandelen zullen in eerste instantie fase een ongunstig scenario van tariefverhogingen en handelsbeperkingen moeten verwerken. Dit is voor een stuk al gebeurd aangezien Trumps overwinning voorzien was. Bovendien wordt gemiddeld slechts 6% van de omzet van de 600 aandelen van de Eurostoxx-index in de VS gerealiseerd en zal Europa ook protectionistische tegenmaatregelen nemen indien nodig.
Shelter AM
- We behouden onze overtuiging voor Amerikaanse aandelen, aangezien het verwachte Trump-beleid waarschijnlijk gunstig zal zijn voor Amerikaanse aandelen (protectionisme, lagere vennootschapsbelasting, …).
- Ook onze focus op small caps blijft onveranderd. Vooral op Amerikaanse small caps, die meer gericht zijn op de binnenlandse markt en minder exportgericht.
- We hadden al VS financials in portefeuille via holdings en listed private equity. Gezien de positieve vooruitzichten voor het business klimaat in de VS en mogelijke deregulering in de toekomst blijft deze focus behouden.
- Vorige maand hadden we het ondergewicht op opkomende markten weggewerkt nadat er een positieve trend kwam in China. We keren nu terug naar een ondergewicht, aangezien het verwachte beleid van Trump niet gunstig zal zijn voor opkomende markten.
DPAM
- Een tweede termijn voor Trump brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee voor de Amerikaanse economie en de financiële markten. De focus van zijn beleid ligt op het fiscaal beleid, handel en tarieven, sectorale prestaties en monetair beleid. Beleggers kunnen cyclische sectoren (financiële sector, energie, enz.) en bepaalde technologiebedrijven als potentiële begunstigden zien, terwijl tarieven en geopolitieke spanningen risico's vormen voor specifieke sectoren. Uiteindelijk kan het beleid van Trump een gunstig klimaat scheppen voor Amerikaanse aandelen, vooral als deregulering, binnenlandse productie en fiscaal beleid groei stimuleren. De belangrijke risico's - variërend van fiscale onzekerheden tot handelsverstoringen - kunnen echter periodes van volatiliteit creëren en zowel de binnenlandse als de wereldwijde markten beïnvloeden.
IShares (Global Sustainable Equities ETF) & Amundi (Global Climate Change Equities ETF)
Voor beide ETF’s, die recent ook werden toegevoegd aan het aanbod pensioensparen, wordt verwacht dat ze voordeel zullen halen uit de verkiezing van Trump.
- Ze zijn voor meer dan 70% belegd in de VS.
- Multinationals zoals Apple, Microsoft en Amazon hebben een zeer hoge marktwaarde en dus een significante invloed op de index. Het zijn Amerikaanse bedrijven die doorgaans ook gebaat zijn bij minder regels. Twee aspecten die voor Trump zeer belangrijk zijn.
- De sectoren die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de index zijn technologie, gezondheidszorg, financiën en consumptiegoederen. Dit weerspiegelt de dominante industrieën in de ontwikkelde economieën. Het zijn ook sectoren als technologie, financiën en gezondheidszorg die normaalgezien wel zullen varen onder een Trump-beleid.
20 november 2024