Nieuwe berekening raming wettelijk pensioen in de 80%-grens IPT - Vivium informeert
Nieuwe berekening raming wettelijk pensioen in de 80%-grens IPT
Nieuwe berekening raming wettelijk pensioen in de 80%-grens IPT
Waarover gaat het?
De 80%-grens bepaalt het maximaal extra-wettelijke pensioenkapitaal dat een vennootschap via de storting van fiscaal aftrekbare premies in een IPT-verzekering kan opbouwen. Bij de bepaling van dit maximaal pensioenkapitaal dient het geraamde wettelijke pensioen in rekening te worden gebracht. Deze raming is dan ook een parameter binnen de 80%-formule.
De berekeningsmethode van deze parameter werd recent grondig aangepast.
Wat verandert er precies en wat is de aanleiding?
Voor bedrijfsleiders met zelfstandig statuut heeft de fiscale administratie vele jaren geleden een berekeningsregel aangereikt die vastlegt dat het wettelijk pensioen forfaitair geraamd mag worden op 25% van de brutojaarbezoldiging, weliswaar met toepassing van een minimum- en een maximumplafond. Deze berekening werd ook ieder jaar (via een administratieve circulaire) herbevestigd.
Via een circulaire die begin april werd gepubliceerd1 schuift de fiscale administratie deze berekeningsregel aan de kant en vervangt hem door een nieuwe berekeningsmethode.
In het kort samengevat (en op basis van de actuele inhoud van de circulaire), gaat het om een proportionele berekeningsmethode waarbij er een onderscheid wordt gemaakt in functie van:
- wanneer de loopbaanjaren werden gepresteerd (vóór of vanaf 2021), en
- het sociaal statuut waarin de loopbaanjaren werden gepresteerd:
- Voor de loopbaanjaren gepresteerd als zelfstandige vóór 2021 mag het wettelijk pensioen nog steeds geraamd worden op 25% van de brutojaarbezoldiging van 2020, met dien verstande dat de brutobezoldiging waarop de 25% moet worden toegepast, steeds de brutobezoldiging van het jaar 2020 moet zijn. Ook voor 80%-berekeningen die dit jaar (en de volgende jaren) gebeuren.
- Voor de loopbaanjaren gepresteerd als zelfstandig (bedrijfsleider) vanaf 2021, én de loopbaanjaren gepresteerd vóór 2021 als werknemer, moet het wettelijk pensioen geraamd worden op 50% van de brutojaarbezoldiging van het jaar waarin de 80%-grens wordt berekend. Net zoals dit vandaag reeds het geval is voor de werknemers.
De concrete aanleiding voor deze fiscale aanpassing is een wijziging in de pensioenwetgeving. Deze wijziging bepaalt dat de vanaf 2021 als zelfstandige (bedrijfsleider) gepresteerde pensioenvestigende activiteitsjaren evenveel aan het wettelijk pensioen bijdragen als indien deze jaren gepresteerd zouden zijn in het sociaal statuut van werknemer2.
Deze wijziging zal er op termijn voor zorgen dat de pensioenen van werknemers en zelfstandigen nog meer naar elkaar toe groeien.
Toepassingsgebied en impact
De circulaire heeft enkel betrekking op de 80%-grens voor de pensioentoezeggingen aan zelfstandige bedrijfsleiders (IPT en groepsverzekering zelfstandige bedrijfsleiders). De 80%-grens voor de POZ is dus niet geïmpacteerd.
Hij heeft zowel betrekking op de 80%-berekening van bestaande zaken als van nieuwe zaken.
Retroactieve inwerkingtreding van de circulaire
De nieuwe methode voor de berekening van het geraamde wettelijk pensioen is van toepassing vanaf aanslagjaar 2022 (= inkomstenjaar 2021). Dit houdt concreet in voor alle 80%-berekeningen sinds 1 januari 2021 de parameter “wettelijk pensioen” op basis van de nieuwe berekeningsmethode dient te worden berekend.
Aanpassingen in Life-Connect
Uiteraard streven wij er naar om de nieuwe regelgeving zo snel als mogelijk toe te passen, zodat de 80%-berekeningen van zowel de bestaande zaken (optimalisaties) als de nieuwe zaken in overeenstemming met de nieuwe circulaire gebeuren.
Vermits het om een ingrijpende wijziging gaat met een aanzienlijke impact en er momenteel binnen de sector ook nog onduidelijkheid heerst omtrent de concrete toepassing van de circulaire zal Assuralia bepaalde toepassingsvragen nog bespreken met de FOD Financiën.
Daarom kunnen wij op dit moment nog geen concrete datum geven wanneer de nieuwe berekeningsmethode in Life-Connect zal worden geïmplementeerd. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de exacte timing van deze aanpassing.
Wat met contracten waarvoor in 2021 of 2022 reeds premies werden gestort?
De nieuwe berekeningsmethode zal niet in alle gevallen een overschrijding van de 80%-grens tot gevolg zal hebben. Dit hangt immers af van in welke mate het contract geoptimaliseerd was.
Desalniettemin zal er mogelijk toch een impact zijn voor verschillende van uw klanten. Het spreekt dan ook voor zich dat wij in dit kader de besprekingen binnen Assuralia om voor deze klanten een oplossing uit te werken (bij voorkeur in samenspraak met de FOD Financiën) op de voet blijven volgen om tot de beste oplossing te komen.
Hebt u hier nog vragen bij?
Neem gerust contact op met uw account manager. Hij beantwoordt graag al uw vragen.
1 Circulaire 2022/C/33 over de vaststelling van het wettelijke rustpensioen in het kader van de aanvullende pensioenen voor bedrijfsleiders die aan het sociaal statuut van de zelfstandigen onderworpen zijn.
2 Uiteraard op voorwaarde dat de bezoldigingen op basis waarvan de bijdrage aan het pensioen wordt berekend voor het betreffende activiteitsjaar identiek zijn.
9 mei 2022