Q1 2025: Valt de belegger uit zijn hangmat? - Vivium informeert
Q1 2025: Valt de belegger uit zijn hangmat?
De voorbije jaren was beleggen heel eenvoudig. U kocht gewoon een tracker op de MSCI World en werd beloond met een mooi rendement. Geen toeval dat hangmatbeleggen zeer populair werd. Het was dan ook even schrikken toen afgelopen maand de Amerikaanse aandelenmarkt een correctie onderging. Het waren vooral de sterkhouders van de afgelopen jaren die een mindere prestatie kenden. China en Europa kenden daarentegen een sterk jaarbegin.
Aandelenmarkten – Grafiek 1
In aanloop naar de inauguratie van de nieuwe president van de VS, begonnen de beurzen afwachtend aan het nieuwe jaar. Algemeen was er wel positivisme over de ‘ontwikkelde’ markten. De nieuwe president stond immers bekend als ondernemersvriendelijk.
Bron: MSCI.com (26/03/2025)
De (Amerikaanse) beurzen kregen eind januari een eerste tik te verwerken. DeepSeek, een relatief nieuwe Chinese speler in de wereld van AI, verraste met een model dat ontworpen is om te leren van minder trainingsdata, wat de kosten van AI-ontwikkeling aanzienlijk verlaagt. Dit veroorzaakte kortstondig onrust, vooral bij Amerikaanse techaandelen.
Ondertussen was Donald Trump aan zijn ambtstermijn begonnen en zoals beloofd, vloog hij er onmiddellijk in. Helaas deed hij dat met beide voeten vooruit. In het voetbal levert je dit een rode kaart op en ook hier was het resultaat rode beurzen. Tussen 10 februari en 13 maart verloor de MSCI USA 15% en was er dus officieel sprake van een correctie (verlies > 10%). De Amerikaans gekleurde MSCI World-index kende een verlies van 12%. De daling is voornamelijk te wijten aan de invoering van en de warrige communicatie omtrent de importheffingen. Als er iets is dat de financiële markten kunnen missen als kiespijn, dan is het wel onzekerheid.
Was het dan allemaal kommer en kwel op de beurzen? Zeker niet, China en Europa presteren dit jaar meer dan behoorlijk. Zowel MSCI China als MSCI Europe bleken zich weinig aan te trekken van het ge-pingpong met importtarieven en noteren YTD op +11% en +9%. In Europa valt vooral de prestatie van de Duitse beurs op. Terwijl er quasi wekelijks slecht nieuws verschijnt over de Duitse economie, noteert de MSCI Germany op +15%. Gedreven door het besef dat zelfredzaamheid noodzakelijk is, zorgen investeringen in defensie, economische stimulering en minder regeldruk ervoor dat Europa haar tweede adem lijkt gevonden te hebben: Make Europe Great Again.
Voor de ervaren belegger die al even in de MSCI world Index belegd, is deze correctie vervelend, maar het behaalde rendement is nog altijd mooi. Voor de hangmatbelegger die recent is ingestapt daarentegen, is dit misschien het teken om de beurs definitief de rug toe te keren. Dat is jammer, want op langere termijn blijft een breed gespreide aandelenportefeuille het beste recept voor succes. Alleen moeten we ons afvragen of de MSCI World vandaag nog een voldoende gespreide portefeuille is? De index omvat nog steeds ongeveer 1.500 bedrijven, maar 70% zit in Amerika en de top 10 bedrijven vertegenwoordigen maar liefst 30% van de portefeuille. Als kern voor de portefeuille een Europees fonds toevoegen, kan dan ook een goed idee zijn.
Wisselkoers Euro-Dollar – Grafiek 2
Het positivisme voor Europa komt ook tot uiting in de koers van de Euro ten opzichte van de Dollar. Sinds 1 januari is de Euro 5% gestegen. Voor Europese beleggers die in Amerikaanse aandelen investeren, is dit niet onbelangrijk. Een “zwakkere” dollar zorgt ervoor dat hun rendement op dollaraandelen lager wordt.
Een voorbeeld:
U koopt voor 1.000 euro een dollaraandeel. Het aandeel stijgt met 10%. Bij aankoop was 1 euro gelijk aan 1,05 dollar. Bij verkoop is dit 1,10 dollar.
- Aankoop: 1.000 euro => 1.050 dollar
- Rendement aandeel 10%: 1.050 dollar => 1.155 dollar
- Verkoop: 1.155 dollar => 1.050 euro
Door de zwakkere dollar is uw rendement geen 10%, maar slechts 5%.
Langetermijnrente – Grafiek 3
Van het rentefront is weinig nieuws te melden. We zagen het afgelopen kwartaal wel een lichte daling van de rente in Amerika en een lichte stijging van de rente in Europa. De spread tussen Amerika en Duitsland werd daardoor kleiner. Op 1 januari bedroeg die nog 2,24%, eind maart was dit gedaald naar 1,52%. Aangezien importtarieven zorgen voor hogere prijzen en dus een hogere inflatie, wordt op korte termijn alvast geen rentedaling verwacht. Een stijgende rente is minder goed nieuws voor obligatiefondsen.
Prestaties Vivium fondsen
De minder goede prestaties van Amerikaanse aandelen, de daling van de dollar en stijgende langetermijnrente in Europa zijn uiteraard geen positief nieuws voor onze fondsen. Eind maart zijn er dan ook slechts 2 fondsen die in 2025 een positief rendement behalen. Hoe de verschillende beheerders reageren op de ontwikkelingen op de financiële markten en wat hun toekomstvisie is, vindt u terug op de newsfeed fondsen op V-Connect.
28 maart 2025