Het nieuwe bijscholingsreglement FSMA: wat te onthouden?

In december 2023 werd het nieuwe bijscholingsreglement van FSMA gepubliceerd. Wij lijsten graag de belangrijkste informatie voor u op.

Bijscholingsplicht

Voortaan spreken we van bijscholingsuren. Deze worden opgesplitst in algemene en sectorspecifieke bijscholingsuren.

De bijscholingsplicht van 15 uur per kalenderjaar voor een verzekeringstussenpersoon blijft van toepassing. In de eerste drie jaar dat u bent ingeschreven als tussenpersoon, bij een eerste aanstelling als VVD of een eerste benoeming tot effectief leider die de facto verantwoordelijk is, moet de bijscholing voor minimaal 12 uur per jaar gericht zijn op het verwerven van beroepskennis en vakbekwaamheid inzake de verzekeringsproducten die u verdeelt.

Deelnameattest bijscholingen

Het FSMA-reglement vermeldt uitdrukkelijk dat de aanwezigheid gedurende de volledige duurtijd van een opleiding vereist is om in aanmerking te komen voor een deelnameattest.

Dit houdt in dat Vivium geen deelnameattest toekent aan laatkomers of bij gedeeltelijke aanwezigheid, zelfs als alle pollvragen beantwoord werden.

Er wordt één attest per opleiding uitgereikt: geeft een opleiding bijvoorbeeld recht op bijscholingsuren sectorspecifiek verzekeringen én bijscholingsuren sectorspecifiek hypothecaire kredieten, dan worden deze voortaan op één attest vermeld.

Uitbreiding opleidingen die in aanmerking komen voor de bijscholing

Opleidingen over informaticatools die specifiek werden ontworpen voor de bemiddelaar, en die bijdragen tot een betere opvolging en adviesverlening aan klanten komen nu ook in aanmerking.
In ons opleidingsaanbod verhoogt het aantal toegekende bijscholingsuren bij opleidingen die een tooluitleg omvatten. Denk bijvoorbeeld aan: Introductie tot Life-Connect, Product Arces Rechtsbijstand mede-eigendom en Desk Adjuster in de praktijk.

Voor meer details over het bijscholingsreglement verwijzen we graag naar de website van het FSMA.
 

17 januari 2024