Het essentiële-informatiedocument (KID) helder uitgelegd - Vivium informeert
Het essentiële-informatiedocument (KID) helder uitgelegd
Sinds 2018 verplicht Europa u om bij het afsluiten van een niet-fiscaal product een “Key Information Document (KID)” aan de klant te overhandigen. Dit document moet het voor de klant makkelijker maken om een product te beoordelen en vergelijken op het vlak van risico, rendement en kosten.
Voor producten met meerdere beleggingsopties (zoals niet-fiscaal sparen en beleggen van Vivium), mag de verzekeraar naast de generieke KID waarin een algemeen beeld geschetst wordt, per beleggingsoptie een “Specifiek Informatiedocument (SID)” aanbieden. Dit document bespreekt in detail één beleggingsoptie en omvat onder meer de prestatiescenario’s. Op 1 januari werden de KID en SID’s grondig aangepast, onder andere de methodiek van de berekeningen werd aangepakt.
Wat moet u zeker weten over de veranderingen?
- De aanbevolen looptijd voor tak 21 en alle tak 23-fondsen is 8 jaar.
- Prestatiescenario's worden op verschillende manieren berekend en hebben als doel om een realistisch beeld te geven van het potentieel en de risico’s die de klant neemt.
- Fiscaliteit (bijvoorbeeld 2% premietaks) wordt niet opgenomen in de berekeningen.
- In het KID spreken we altijd over de impact van de maximale kosten. Een lagere instapkost geeft bijvoorbeeld in realiteit een beter resultaat.
- De cijfers en percentages geven niet enkel de kost zelf weer, maar ook het ‘gemiste rendement’.
- Een nieuwe rubriek in het KID laat de historische rendementen zien.
Aanbevolen looptijd
Tot vorig jaar bedroeg de aanbevolen looptijd 8 jaar voor tak 21 (o.a. omwille van fiscale redenen) en tussen 3 en 8 jaar voor onze tak 23-fondsen (vooral afhankelijk van het percentage aandelen). Nu is de aanbevolen looptijd voor alle beleggingsopties 8 jaar. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger om opties met elkaar te vergelijken, maar geeft ook een meer realistisch beeld van een belegging op langere termijn.
Bovendien heeft 2022 ons geleerd dat ook obligatiefondsen een forse terugval kunnen hebben. Enkel voor het fonds Money Market SRI Fund hebben we de aanbevolen looptijd op 3 jaar behouden. Dit fonds is eerder een tijdelijk fonds (bijvoorbeeld in het kader van een Dripfeed) en heeft niet tot doel om op lange termijn te beleggen.
Prestatiescenario’s
De prestatiescenario’s gaan uit van een koopsom van €10.000, de (maximale) kosten en drie looptijden (1 jaar, de helft van de aanbevolen looptijd en de aanbevolen looptijd). Voor niet-fiscaal sparen en beleggen bij Vivium is dat 1, 4 of 8 jaar.
Er zijn 5 scenario’s (stress, ongunstig, gematigd, gunstig en overlijden), waarbij het gematigd scenario gelijk is aan het scenario overlijden. De scenario’s worden berekend op basis van de historische prestaties van het fonds of, bij gebrek daaraan, de benchmark. Er worden verschillende berekeningsmethodes gebruikt, in functie van het scenario. U ontdekt de vijf scenario’s onderaan dit artikel.
Wat met tak 21?
Bij tak 21 wordt, behalve bij het gunstig scenario, rekening gehouden met het gewaarborgd rendement. Bij het gunstig scenario wordt ook rekening gehouden met het totale rendement (inclusief winstdeelname) uit het verleden.
Wat zijn de kosten?
Belangrijk om te weten is dat we het in de rubriek “Wat zijn de kosten?” in het KID hebben over de impact van de kosten op het rendement. We nemen dus ook het “gemiste rendement” mee dat niet kon gerealiseerd worden omdat er kosten werden aangerekend. De “kosten” worden zowel uitgedrukt in euro’s als in een vermindering van uw jaarlijks rendement (RIY: reduction in yield).
Er worden twee berekeningen gemaakt op basis van het gematigd scenario, met andere woorden de mediaan van het rendement op 8 jaar over de afgelopen 13 jaar:
- Berekening van de opbrengst als er geen enkele kost wordt aangerekend.
- Berekening van de opbrengst rekening houdend met instap- en beheerskost. Hierbij wordt uitgegaan van de maximale kost. Als u niet de volledige instapkost aanrekent, zal het resultaat uiteraard beter zijn voor de klant.
Informatie over prestaties in het verleden
Sinds dit jaar kan de klant, als er voldoende historische gegevens zijn, een overzicht terugvinden van de prestaties van het fonds over de afgelopen 5 of 10 jaar.
Zo krijgt een klant onmiddellijk een zicht op de volatiliteit en het risico. Bij Balanced Fund bijvoorbeeld ziet u onmiddellijk dat er de afgelopen 10 jaar 8 maal een positief rendement was. Na het vorige negatieve jaar 2018 steeg het fonds het jaar erop met +16%. Afwachten dus wat dit geeft voor 2023.
De prestatiescenario's
Bij het stress-scenario wordt rekening gehouden met een uiterst slechte periode. Die wordt gebruikt als basis om naar de toekomst te berekenen wat het rendement zou zijn, mocht dit extreme resultaat zich nog eens voordoen.
De scenario’s worden berekend op basis van de koersontwikkeling van de afgelopen 13 jaar (= aanbevolen looptijd + 5 jaar). Op basis van de maandelijkse koersen wordt 60 maal een rendement berekend voor een looptijd van exact 8 jaar, waarbij telkens één maand wordt opgeschoven.
Bij het ongunstige scenario wordt niet de koersevolutie van de afgelopen 13 jaar, maar van de afgelopen 8 jaar gebruikt. Ook hier worden een aantal berekeningen gemaakt, waarbij de looptijd telkens met een maand wordt ingekort. De laatste berekening is die van het rendement van het afgelopen jaar.
Op basis van al deze berekeningen worden dan de verschillende scenario’s berekend:
Alhoewel prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, geven de prestatiescenario’s wel een realistisch zicht op het potentieel rendement. Een vergelijking van de Vivium-fondsen hebben we voor u gebundeld in dit overzicht. De prestatiescenario’s worden regelmatig herrekend en als er grote wijzigingen zijn, moeten de documenten aangepast worden. Dit moet sowieso 1 keer per jaar gebeuren. |
13 maart 2023