Duurzaamheid in tak 21 - Vivium informeert
Duurzaamheid in tak 21
Bij Vivium geloven we rotsvast in de combinatie zekerheid via tak 21 en een hoger potentieel rendement via tak 23. Bij de selectie van ons fondsenaanbod is de duurzaamheidsscore van het fonds een belangrijk aandachtspunt. Maar ook onze tak 21-beleggingsportefeuille willen we verder verduurzamen. We hebben de afgelopen jaren dan ook veel geïnvesteerd om duurzaamheid in ons beleggingsproces te integreren. We staan hierbij stil bij de potentiële negatieve impact van bedrijven die we financieren: de impact op de samenleving, de financiële risico's die verbonden zijn aan duurzaamheidsthema's, zoals klimaatopwarming met betrekking op onze investeringen.
Verdeling binnen onze tak 21-portefeuille
Vandaag zijn obligaties goed voor 70% van onze tak 21-portefeuille, daarvan zijn 53% overheidsobligaties en 17% bedrijfsobligaties, zoals u ziet in de grafiek onderaan dit artikel.
Aangezien het grootste deel van onze portefeuille (70%) uit obligaties bestaat, waarvan veel langlopende obligaties, is het geen eenvoudige klus om de portefeuille snel om te bouwen. De wereldwijd lage rente van de afgelopen jaren maakte het werk ook niet makkelijker. Toch werden al heel wat stappen gezet.
Door bestaande obligaties te vervangen door ESG-obligaties kunnen we een grote stap zetten in het verduurzamen van onze portefeuille. De drie bekende letters ESG staan voor de termen Environmental, Social en Governance. In de wereld van beleggingen verwijzen ze naar bedrijven of overheden (in het geval van staatsobligaties) die een respectvolle omgang met milieu, dier en medemens voorstaan.
Een aantal maatregelen hebben ervoor gezorgd dat onze reserve ESG-obligaties de afgelopen jaren fors is gegroeid van 260 miljoen euro eind 2020 tot meer dan 500 miljoen euro eind 2022.
- Zo werd onze analysecapaciteit fors uitgebreid door samenwerkingen met Sustainalytics en Bloomberg. Hierdoor hebben we voldoende gegevens ter beschikking om onze duurzaamheidspolitiek uit te voeren.
- De uitsluitingspolitiek met betrekking tbot controversiële activiteiten werd verder uitgebreid en verfijnd, en een uitsluitingsbeleid met betrekking tot controversieel gedrag van bedrijven werd opgesteld.
- Er werden bovendien nieuwe targets opgesteld met betrekking tot integratie van duurzame obligaties in de bedrijfs- en overheidsobligatieportefeuilles.
- Bij de selectie van aandelen engageren we ons om rechtstreeks contact op te nemen met een bedrijf als we zien dat het bedrijf geen klimaatambities heeft. Als aandeelhouder willen we hier actief in gesprek gaan. Met betrekking tot de selectie van fondsen voeren we een diepgaande duurzaamheidsanalyse uit, op het niveau van de fondsen alsook op niveau van de asset manager. We kijken hierbij naar de duurzaamheidsambities en karakteristieken van de strategieën om het risico op greenwashing te beperken.
Ons traject stopt hier niet, we blijven met veel ambitie vooruitkijken en zullen in de toekomst onze duurzaamheidambities verder uitwerken met betrekking op internationale standaarden, engagement met bedrijven en ambitieuze klimaatdoelstellingen.
4 september 2023